Bekend met het Pioppi dieet? Het is een dieet dat Antoinette Hertsenberg in het programma ‘Dokers van Morgen’ kortgeleden (2 oktober) onder de aandacht bracht.
Pioppi is de naam van een dorp in Italië. Er leven een paar honderd mensen en die mensen bereiken op een opvallend gezonde manier een relatief hoge leeftijd. Reden voor onderzoekers om eens naar de leefgewoonten van de inwoners van het dorp te kijken.
In het dorp schijnt een serene rust te hangen – weinig te doen. Er is geen supermarkt en er is geen sportschool. Men gaat er in de ochtend – na een bak koffie met kokosmelk – op uit om (vette) vis te vangen, schaaldieren te verzamelen of om op het land te werken. Na de arbeid wordt de brunch genuttigd. Die is gebaseerd op eieren, aangevuld met avocado, ansjovis, spek, tomaten of dergelijke en is overgoten met olijfolie. Op het heetst van de dag wordt door iedereen een siësta gehouden. Lekker tot rust komen!
De avondmaaltijd bestaat uit vis of schaaldieren, gegrilde groenten, rijkelijk overgoten met olijfolie, een kleine hoeveelheid pasta of chips en een goed glas rode wijn. Geen toetje behalve misschien op zondag en dan is het (volvette) Griekse yoghurt of pure chocolade.
De hoeveelheden die gegeten worden zijn niet groot. Soms wordt er zelfs een maaltijd overgeslagen, gewoon omdat er geen eten is. De maaltijden worden echter ook langzaam (mindfull) en in verbondenheid met dorpsgenoten genuttigd. Grote tevredenheid en rust dus tijdens het eten.
Terwijl ik dit type (en nu de novemberzon volop schijnt) overvalt me het heerlijk lome gevoel dat ik op vakantie in Griekenland en Spanje wel ervaren heb: lekker doen waar je zin in hebt op een veel langzamer tempo dan je gewoon bent. Geen stress. De dingen die je bezighouden delen met diegenen waarmee je op vakantie bent, genieten van de belangstelling en aandacht van de mensen die je liefhebt. Genieten van de warmte van de zon, de kleuren van de zonsondergang. Voldaan gaan slapen en lange nachten maken. Maar dat even terzijde.
Wat ik van het Pioppi dieet vind? Ik heb de leefgewoonten met belangstelling gelezen en constateer dat ze niet heel veel anders zijn dan de leefgewoonten van de inwoners van de blauwe zones (zie column 21 augustus, o.a. te vinden op mijn website). Bij het zoeken naar blauwe zones (plekken op aarde waar mensen relatief gezond heel oud worden) zijn ze kennelijk niet op Pioppi gestuit omdat het maar zo weinig inwoners telt. Eigenlijk is het dus een oud verhaal in een nieuw jasje. Maar wat geeft het? Waar het om gaat is dat een koolhydraatarm en groente- en visrijk menu bijdraagt aan een goede gezondheid. Dat matig eten en af en toe een maaltijd overslaan gezonder is dan overvloedig eten. Dat volle (vetrijke) producten te prefereren zijn boven de light en halfvolle alternatieven en dat biologische producten te prefereren zijn boven de, toegegeven, goedkopere niet-biologische soortgenoten. Dat versbereid te prefereren is boven voorverwerkt. Tenminste, als je gezond oud wil worden.