Afgelopen weekeinde liep ik met mijn dochter in Zwolle langs het water en werd mijn aandacht getrokken door een treurwilg die net aan het uitlopen was. Met dat hele frisse groen. Dat hele tere begin van een boom, vol blad, straks in de zomer. Zo prachtig om te zien. Zo heerlijk om die groeikracht van de natuur te ervaren. En ik voelde me zo rijk dat ik op ’t Harde woon en de natuur zo dicht bij huis kan meemaken. Hoe anders is dat als je in een grote, drukke stad woont.
Ik dacht terug aan de jaren dat ik in Leiden vijf ochtenden in de week eenzelfde fietstocht maakte en hoe het mij toen fascineerde dat je de seizoenen zoveel meer meemaakt als je regelmatig op dezelfde plekken in de natuur bent. Hoe de lente komt met eerst dat geelgroene groen. En soms dat licht-bruinrode groen. Aarzelend. Hoe het blad ineens groeit, snel groeit en groener wordt. Elke plant of boom op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Hoe plant en boom uitlopen en gaan bloeien. Sommigen voor de bladgroei uit, anderen na het groen worden van het bladerdek. Ik fietste maar dacht altijd hoe veel fijner het zou zijn om de seizoenen wandelend mee te maken. Dat kon ik alleen niet makkelijk organiseren in mijn toenmalige woonomgeving.
Inmiddels woon ik dus op ’t Harde, tegen het bos. Inmiddels heb ik ook veel meer oog voor de waarde van wandelen, los van de intense ‘seizoensbeleving’ die het mogelijk maakt. Het is een heerlijke bezigheid om even tot jezelf te komen, om al je gedachten los te laten, je lichaam te voelen. Als je alert bent op wat je ziet om je heen, als je je verwondert over de groeikracht van de natuur gaat dat eigenlijk allemaal vanzelf. Aandachtig aanwezig zijn, in de natuur.
Maar soms gaat wandelen niet vanzelf. Soms sjok je meer dan je wandelt. Soms heb je last van je gewrichten tijdens het wandelen. Soms kijk je steeds naar beneden, om te zien waar je loopt, omdat je bang bent om te struikelen. Soms staat je conditie je in de weg. Het zouden allemaal redenen kunnen zijn om eens met wandelcoach Haike Nillesen van FitStap te gaan praten (06-40110333). Of beter nog: te gaan wandelen.
Haike is een enthousiaste (wandel)coach die alles weet over goed en zelfverzekerd bewegen. Die precies weet hoe je het beste kunt lopen en hoe je een wandeling het beste opbouwt. En het ook nog eens leuk vindt om dat met anderen te delen. Die weet hoe je je conditie kunt verbeteren tijdens het lopen. Die oog heeft voor het feit dat het niet alleen om het bewegen zelf gaat, maar ook om, zeg maar, gezonde gedachten. Aan beide aspecten geeft ze aandacht en dat ook nog eens op een ontspannen, vrolijke en stimulerende manier. Laagdrempelig en tegelijkertijd heel leerzaam dus. En ieder op zijn of haar eigen niveau.
Ze wandelt met groepen en dat brengt dus ook een hoop gezelligheid met zich mee. Tijdens de wandeling, maar ook erna, bij een kop thee of koffie. Ik zou zeggen: al dan niet met anderen, al dan niet met Haike maar geniet van het lentegroen en trek erop uit!